Mrkvová pomazánka

Na této pomazánce získáte zavyslost okamžitě 🙂 Najemno nastrouhat 3 větší syrové mrkve Půlka cibule – drobně pokrájet (já vždy rozdrtím s hrstí ořechu tyčovým mixérem) Jedno velké pomazánkové máslo (150g je fakt málo, to na vás nic nezbyde) sůl, pepř pro kreativce např. skořice, koření pěti vůní, jarní cibulka, sýr… Vše smíchat.   Par postřehů z přípravy:

Více >>

Vaječný likér od Renaty&Jirky

Ani to nedalo moc práce a přemlouvání a podařilo se mi ho získat. Je božskej…. Rodinný poklad, dokonala konzistence, chuť ráje 🙂   6-7 žloutků – šlehat, přidat: 35 dkg moučkového cukru a 1 vanilkový cukr potom 2x malá Tatra (neslazené mléko), může být i trochu méně 1x Salko (slazené mléko) 1/2 l Rumu – nakonec!!! POMALU!!! a je to 🙂 Renato a Jirko, DĚKUJEME!!!

Více >>

Pikantní hovězí polévka

  2 lžíce rostlinného oleje čerstvá nebo sušená chilli paprička 2 cibule 600 g předního hovězího masa (můžete přidat i kosti, vývar bude silnější) 6 stroužků česneku 6 plátků čerstvého zázvoru 2 hvězdičky badyánu 1 skořice celá 1 velké rajče 2 bobkové listy 1.5 lžičky mleté sladké papriky sůl 2 lžíce sójové omáčky   Nahrubo pokrájenou cibuli a nasekanou chilli papričku nechte zesklovatět na rozpáleném oleji, přidejte kostky masa a ze všech stran ho opečte. Zasypejte plátky česneku a zázvoru, přidejte badyán, skořici, nasekané rajčete, bobkové…

Více >>

Mrkvový dort

Suroviny na korpus: 4 velké mrkve 4 vejce 20 dkg mletých vlaškých ořechů 20 dkg polohrubé mouky 20 dkg cukru moučka 2 dcl oleje 1 prášek do pečiva šťáva z jednoho velkého pomeranče krém: 2 tvarohy 2 mascarpone 2 vanilkové cukry 20 dkg cukru moučka šťáva z 1 velkého pomeranče Vajíčka vyšleháme s olejem a cukrem, přidáme šťávu z jednoho pomeranče a nakonec směs nastrouhané mrkve, mletých ořechů a mouky s práškem do pečiva. Pečící formu vymažeme máslem a…

Více >>

Mrkev – poznáváme

5 důvodů, proč jíst mrkev 1. To s očima je pravda Mrkev je bohatá na řadu cenných vitaminů a minerálů, včetně antioxidantů. Mimo jiné je významným zdrojem vitaminu A, E a betakarotenu. Všechny tyto tři živiny podporují zdravý zrak. Dostatečný přísun vitaminu E pomáhá předcházet makulární degeneraci. To je onemocnění očí, při němž může dojít k výraznému zhoršení, a dokonce i ztrátě zraku. Betakaroten a vitamin A zase vyživují sítnici a snižují riziko šedého zákalu. Vitamin E obsažený v…

Více >>

Zelené smoothie

Kombinace, která možná oko láká, ale většinu (těch, co nejsou zvyklí) nemusí (alespoň zpočátku) nadchnout svou (zdravou) chutí.  Ráda bych ale s vámi vysdílela recept na smoothie, který jsem se naučila od své kamarádky Zuzky, velké milovnice a odbornice na veganskou a raw stravu. Je tááák jednoduchý a přitom tááák moc dobrý, i když budete po přečtení surovin chvíli kroutit hlavou a nebudete věřit, že by vám to mohlo zachutnat. Základem je petrželka, hóóódně petrželky kudrnky…Já přidávám i rukolu…

Více >>

Chai Masála

Silný černý čaj plný voňavého koření s mlékem. V Indii se tomuto nápoji říká masala chai nebo yogi, a zatímco koření se do něj přidává podle ájurvédského receptu, mléko a med nebo cukr se přidávají podle chuti. Podle legend sahá historie tohoto nápoje 5000-9000 let do minulosti. Vznikl prý na popud krále, který se snažil podle principů ajurvédy vytvořit očistný a oživující nápoj. Už v minulosti existovaly různé recepty a způsoby přípravy, nejčastěji používaná koření jako kardamon, zázvor, hřebíček,…

Více >>

Koření na Chai masála – poznáváme

Nejčastější kombinace koření v Masala chai, nabízeného v indii je následující: zázvor, kardamom, skořice, anýz, fenykl, pepř, muškátový oříšek a hřebíček. Volitelné doplňující koření: Nové koření, Koriandr setý, Pomerančová kůra, Chilli, Růžové aroma, Lékořice, Kmín, Kurkuma, Mandle, Šafrán Zázvor: Jedno z nejstarších tropických koření, původem z asijského kontinentu. Rostlina se pěstuje pro dužnaté, hlízovitě ztlustlé oddenky. Ty bývají až 10 cm dlouhé, zaškrcované a po obou stranách zploštělé. Pěstuje se na plantážích hlavně v Indii,Číně, Japonsku, ale i na Jamajce a…

Více >>

Tarhoňa s červenou řepou a koprem

Tarhoňa s červenou řepou a koprem – porce pro 4-6 osob Balíček tarhoni (těstoviny, lze koupit třeba v Lidlu) 4 menší bulvy červené řepy Trikatu (směs koření: pepř černý, pepř bílý a zázvor) nebo černý pepř Sůl Ghí nebo olivový olej Měkký kozí sýr Kopr Červenou řepou omyjeme, překrojíme napůl, osolíme, opepříme, zabalíme do alobalu a pečeme v troubě na 200 st. asi 40 min., záleží na velikosti řepy. Po upečení necháme vychladnout,oloupeme ze slupky a nastrouháme. V hrnci…

Více >>

Červená řepa – poznáváme

Červená řepa Řepa obsahuje důležité minerální látky: draslík, hořčík, železo, jod, mangan, zinek a má i vysoký obsah vitaminů C a E. Podporuje kardiovaskulární systém – její barvivo rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic Snižuje krevní tlak (pijte 2 šálky šťávy denně) Posiluje imunitní systém Povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči Pomáhá po rekonvalescenci, při borelióze a klíšťové encefalitidě Má pozitivní vliv na zrak Zbavuje střeva jedovatých látek (denně 150 ml šťávy) a odstraňuje zácpu Pomáhá při ateroskleróze…

Více >>