Mrkev – poznáváme

5 důvodů, proč jíst mrkev

1. To s očima je pravda
Mrkev je bohatá na řadu cenných vitaminů a minerálů, včetně antioxidantů. Mimo jiné je významným zdrojem vitaminu A, E a betakarotenu. Všechny tyto tři živiny podporují zdravý zrak.

Dostatečný přísun vitaminu E pomáhá předcházet makulární degeneraci. To je onemocnění očí, při němž může dojít k výraznému zhoršení, a dokonce i ztrátě zraku. Betakaroten a vitamin A zase vyživují sítnici a snižují riziko šedého zákalu.

Vitamin E obsažený v mrkvi pomáhá předcházet makulární degeneraci a vůbec udržovat zrak v kondici

2. Obrní vás před viry
Betakaroten, vitamin C a selen, které mrkev ve velkém obsahuje, jsou mimo jiné silnými antioxidanty. Mrkev je proto skvělým prostředkem, jak dostat do těla živiny posilující imunitu.

3. Pomáhá při hubnutí
Dietářky vědí, zač mohou být mrkvi vděčné! Jednak dobře zasytí, protože je bohatá na cennou vlákninu, s jednak chutná na rozdíl od jiných druhů zeleniny poměrně sladce, přitom má stále jen velmi málo kalorií.

4. Je po ní krásnější opálení
Betakaroten obsažený v mrkvi je důležitý zejména pro ty z vás, kteří touží po krásném opálení. Ten totiž spolu s dalšími látkami pomáhá přeměňovat pigment pokožky k hnědší barvě. Výsledkem je opálení v krásném bronzovém odstínu. Kromě toho díky konzumaci mrkve dodáte tělu látky, které chrání kůži před UV slunečním zářením.

5. Mrkvový detox je trendy
Mrkvové šťávy se dnes velmi často používají při detoxech. Nejedna celebrita přesedlala ze zelených šťáv na oranžové. Je to proto, že mrkev má spoustu cenných antioxidantů, které napomáhají zbavovat játra toxinů a nadbytečného tuku. Navíc obsahuje i látky, které na sebe dovedou vázat těžké kovy a odvádět je z těla ven.