Škvarkové placky

…tuhle dobrotu se mi podařilo vyloudit od našeho pravidelného zákazníka, Jirky. Je to naprosto božská záležitost…. Co budete potřebovat: 20 dkg škvarků 40 dkg polohrubé mouky 1 vejce 3 dkg droždí lžička cukru 300 ml mléka sůl (asi 2 KL) Jak na to: Nejprve připravit kvásek. Do misky dát vlažné mléko, droždí, cukr. Nechat přikryté utěrkou 25min do vykynutí. Do větší mísy dáme mouku, vajíčko, sůl, přidáme kvásek. Zadělat hladké těsto a nechat opět kynout (asi 50 min). Pak…

Více >>

Čokoládový cheesecake

Co budete potřebovat: 1x BB keksy / věnečky / máslové sušenky / jakékoli sušenky… 100g rozpuštěného másla 500g tvarohu 250 ml šľehačky 300 g čokolády na vaření Na polevu, ale není nutné: 140 ml šľehačky 100 g čokolády POSTUP: Do dortové formy připravte alobal/pečící papír. Sušenky rozdrtit a přidat rozpuštěné máslo. Zatlačte směs do formy. Nechte vychladit (dávám na 15 min do mrazáku). Rozpuštěnou čokoládu smíchejte s tvarohem a tekoucí šlehačkou. Šlehačka se NEŠLEHÁ. Varianta – lze proložit ovocem…

Více >>

Mrkvová pomazánka

Na této pomazánce získáte zavyslost okamžitě 🙂 Najemno nastrouhat 3 větší syrové mrkve Půlka cibule – drobně pokrájet (já vždy rozdrtím s hrstí ořechu tyčovým mixérem) Jedno velké pomazánkové máslo (150g je fakt málo, to na vás nic nezbyde) sůl, pepř pro kreativce např. skořice, koření pěti vůní, jarní cibulka, sýr… Vše smíchat.   Par postřehů z přípravy:

Více >>

Vaječný likér od Renaty&Jirky

Ani to nedalo moc práce a přemlouvání a podařilo se mi ho získat. Je božskej…. Rodinný poklad, dokonala konzistence, chuť ráje 🙂   6-7 žloutků – šlehat, přidat: 35 dkg moučkového cukru a 1 vanilkový cukr potom 2x malá Tatra (neslazené mléko), může být i trochu méně 1x Salko (slazené mléko) 1/2 l Rumu – nakonec!!! POMALU!!! a je to 🙂 Renato a Jirko, DĚKUJEME!!!

Více >>

Pikantní hovězí polévka

  2 lžíce rostlinného oleje čerstvá nebo sušená chilli paprička 2 cibule 600 g předního hovězího masa (můžete přidat i kosti, vývar bude silnější) 6 stroužků česneku 6 plátků čerstvého zázvoru 2 hvězdičky badyánu 1 skořice celá 1 velké rajče 2 bobkové listy 1.5 lžičky mleté sladké papriky sůl 2 lžíce sójové omáčky   Nahrubo pokrájenou cibuli a nasekanou chilli papričku nechte zesklovatět na rozpáleném oleji, přidejte kostky masa a ze všech stran ho opečte. Zasypejte plátky česneku a zázvoru, přidejte badyán, skořici, nasekané rajčete, bobkové…

Více >>

Mrkvový dort

Suroviny na korpus: 4 velké mrkve 4 vejce 20 dkg mletých vlaškých ořechů 20 dkg polohrubé mouky 20 dkg cukru moučka 2 dcl oleje 1 prášek do pečiva šťáva z jednoho velkého pomeranče krém: 2 tvarohy 2 mascarpone 2 vanilkové cukry 20 dkg cukru moučka šťáva z 1 velkého pomeranče Vajíčka vyšleháme s olejem a cukrem, přidáme šťávu z jednoho pomeranče a nakonec směs nastrouhané mrkve, mletých ořechů a mouky s práškem do pečiva. Pečící formu vymažeme máslem a…

Více >>

Mrkev – poznáváme

5 důvodů, proč jíst mrkev 1. To s očima je pravda Mrkev je bohatá na řadu cenných vitaminů a minerálů, včetně antioxidantů. Mimo jiné je významným zdrojem vitaminu A, E a betakarotenu. Všechny tyto tři živiny podporují zdravý zrak. Dostatečný přísun vitaminu E pomáhá předcházet makulární degeneraci. To je onemocnění očí, při němž může dojít k výraznému zhoršení, a dokonce i ztrátě zraku. Betakaroten a vitamin A zase vyživují sítnici a snižují riziko šedého zákalu. Vitamin E obsažený v…

Více >>

Zelené smoothie

Kombinace, která možná oko láká, ale většinu (těch, co nejsou zvyklí) nemusí (alespoň zpočátku) nadchnout svou (zdravou) chutí.  Ráda bych ale s vámi vysdílela recept na smoothie, který jsem se naučila od své kamarádky Zuzky, velké milovnice a odbornice na veganskou a raw stravu. Je tááák jednoduchý a přitom tááák moc dobrý, i když budete po přečtení surovin chvíli kroutit hlavou a nebudete věřit, že by vám to mohlo zachutnat. Základem je petrželka, hóóódně petrželky kudrnky…Já přidávám i rukolu…

Více >>

Chai Masála

Silný černý čaj plný voňavého koření s mlékem. V Indii se tomuto nápoji říká masala chai nebo yogi, a zatímco koření se do něj přidává podle ájurvédského receptu, mléko a med nebo cukr se přidávají podle chuti. Podle legend sahá historie tohoto nápoje 5000-9000 let do minulosti. Vznikl prý na popud krále, který se snažil podle principů ajurvédy vytvořit očistný a oživující nápoj. Už v minulosti existovaly různé recepty a způsoby přípravy, nejčastěji používaná koření jako kardamon, zázvor, hřebíček,…

Více >>