Avokádo – poznáváme


I když je avokádo ve skutečnosti ovocem, není sladké, nemá ani nějak zvlášť výraznou vůni a pokud je dozrálé, má jemnou, až krémovou konzistenci.

Je to bohatý zdroj vitamínů a minerálů, antioxidantů a vlákniny.

Obsahuje velmi kvalitní tuky jako kyselinu palmovou, linolovou a olejovou. Avokádo doporučuje mnoho odborníků při dietě i přes jeho vysokému kalorickému indexu (na 100 gramů je to až 220 kcal.). Ne všechny tuky jsou špatné. Právě ty, které obsahuje toto ovoce – nenasycené mastné tuky se neukládají v tělesném tuku. A právě to je odpověď, proč je avokádo tolik doporučeno různými odborníky pro zdravé stravování.

To ale není o avokádu všechno. Pomáhá při rychlejším spalování tuků. Jak? Jedna z jeho látek zvyšuje produkci hormonu v štítné žláze. Tím stoupá úroveň metabolismu a spalují se kalorie. Další látka v avokádu zase zpomaluje uvolňování inzulínu, čímž se děje to, že si tělo nestihne uložit všechny tuky. Konzumací avokáda dokážeme také efektivně snížit hladinu cukru v krvi, což je také velmi důležité při hubnutí.

Dejte si velký pozor při výběru avokáda, aby bylo zralé. Zralé avokádo je na omak měkké, ale ne kašovité. Pokud si koupíme nezralé avokádo, necháme ho dozrát při pokojové teplotě, kde dozraje za několik dní. Pro optimální zrání je ale lepší ho dát do papírového sáčku nebo opatrně zabalit do novin.

Existuje ještě další trik, jak dozrání avokáda urychlit, a to přidat k němu do pytlíku jablko nebo banán. Z nich se totiž uvolňují určité látky, které dobu zrání ještě o něco zkrátí.

Připravte si z něj třeba úžasné a lahodné guacamole.