Jitka/Beta

Vařím, peču, smažím (zdravě 🙂 ),  povídám o jídle, neustále se učím.

Jídlo mě přitahovalo už od malička. Jednak jsem vždycky nesmírně ráda jedla, ale taky jsem se pořád motala v kuchyni.  Baví mě příprava jídla od vymýšlení jídelníčku, přes nákup surovin, přípravu, až po samotnou konzumaci.  Těší mě vidět  blažené výrazy konzumentů mých výtvorů.

Ve stravování jsem si prošla pubertálním obdobím nezdravého stravování, spoustou nesmyslných diet, kdy jsem hubla, tloustla, hubla a ještě víc tloustla. Když to šlo pořád dokola, tak jsem začala hledat, co dělám špatně.  Začala se zajímat o zdravou stravu. S příchodem dětí ještě více. A tak jsem hledala, pátrala, učila se….

Před dvěma lety jsem se potkala s Ájurvédou, ze které hodně vycházím při vaření. A neznamená to, že vařím nepřetržitě indickou kuchyni. 🙂 Toto  setkání mi připadalo, jako když najdete správný dílek puzzle. Pomocí jídla jsem si vyřešila zdravotní problémy, které se mi vlekly léta.

Znalosti si rozšiřuji samostudiem, návštěvou kurzů. Vařím na víkendových pobytech spojených s jógou, pořádám v případě zájmu kurzy vaření, povídání o tom, jak poskládat potraviny, aby byly dobře stravitelné, a jak používat v kuchyni koření.

Myslím si, že nejdůležitější je poslouchat své tělo, nebrat všechny informace jako dogma, ale jako inspiraci. Jíst a být v souladu se sebou sama a ne podle toho, jaký je zrovna trend.